Dil Seçin
Turkish English Arabic Chinese (Simplified) Dutch French German Italian Portuguese Russian Spanish
  +90 312 430 28 28 05324483228 info@aysanalizdanismanlik.com
Ays Analiz Danışmanlık YAZILAR
ANASAYFA AİLE DANIŞMANLIĞI KADROMUZ HAKKIMIZDA FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR DUYURU & ETKİNLİK BİZE ULAŞIN
AnasayfaVitrin İçerikleriAile Terapisi
VİTRİN İÇERİKLERİ
Aile İçi İletişimAile TerapisiÇift TerapisiÇocuk TerapiDuygu DüzenlemeErgenliğin DünyasıOyun Terapisi

AİLE TERAPİSİ

Aile, bireylerinin birbirlerini karşılıklı olarak etkilediği bir sistemdir. Ailelerle psikolojik danışmanlık yapmak birey, çift ve aile işlevselliğine ilişkin sistem anlayışına dayanır. Aile terapisi de aile üyeleri arasındaki iletişime açıklık kazandırmak, dirençle baş etmek ve işlevsel olmayan davranışları değiştirmek için hayata geçirilen terapötik etkinliklerdir. Birey ve ailedeki işlev bozukluklarına mikro yerine makro bir bakıştır ve giderek bu tür bakışını destekleyen araştırma bulguları artmaktadır. Aile üyelerinin yaşadığı ruhsal zorluklar, bireyin kendi içsel dinamiklerinden çok kişilerarası dinamiklerden kaynaklanır. Diğer yaşayan organizmalar gibi aileler de birer sistemdirler ve en zayıf üyesi kadar güçlüdürler. Aile içi sorunları da mantıksal ve ampirik anlamda kendi bağlamında ele almaya ihtiyaç vardır. Aile terapisi yoluyla ailelerin ve üyelerinin güçleri, kaynakları destekleyici şekilde yükseltilebilir.  

Aile terapisi bireysel terapilerden yapı, teknik ve hedef bakımından farklılıklar göstermesinin yanı sıra onların kavramlarından faydalanmaktadır. Aile terapisi, özel bir yapı ve etkileşim sistemi olarak aileyi bir bütün olarak kabul eder. Birey tek başına değil, ailenin diğer üyeleriyle ilişkisi kapsamında değerlendirilmektedir. Terapi sürecinin amacı kişiler arası ilişkileri değiştirmektir. Terapi sonunda aile bireylerinin değişip yeni beceriler ve deneyimler kazanması sağlanır. Aile üyelerinin ruhsal sağlıkları bu yolla düzenlenir. Aile danışmanlık sürecinde disiplinler arası bilgi birikiminden yararlanarak birden çok yaklaşım bir arada kullanılabilmektedir.

  Aile terapisinde terapistler, ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılamak için farklı terapötik yaklaşımlardan unsurları birleştirebilir. Bazı aile terapisi yöntemleri:

  • Psikodinamik ve Bowen’ın Aile Terapileri
  • Yaşantısal Aile Terapisi
  • Davranışçı ve Bilişsel-Davranışçı Aile Terapileri
  • Yapısal Aile Terapisi
  • Stratejik ve Sistemik Aile Terapileri
  • Çözüm Odaklı ve Öyküsel Aile Terapileri

Aile Terapisini kimler yapar?   

Psikolog, sosyal hizmet uzmanı veya danışman aile terapisinde etkili sonuçlar ortaya çıkarabilir. Aile içi sorunların ilişkileri daha fazla yıpratmasına izin vermeden bir uzman görüşünün alınması sonraki yıllar için aile içi bağların kopmadan sürmesine katkı sağlayacaktır. Psikoloğunuzun katkısıyla sonraki yıllarda ortaya çıkması olayları önleyebilir, boşanma veya çocukluktaki psikososyal travmaların önüne geçmek için uzman desteğine başvurmakta çekingen davranılmamalıdır.   

Aile terapisi, teorik bilgi ve terapötik beceri gerektirir. Diyaloga dayanan, kanıt temelli yaklaşım esastır ve en başta terapistin iyi iletişim becerilerine sahip olmasına ihtiyaç vardır. İyi bir aile terapistinin aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekir:  

  • Her aile üyesinin kaygılarına ilgi göstermek,  
  • Herkesin özgürce konuşmasını ve üyelerin birbirini dinlemesini teşvik etmek,
  • Duyguların açık ve sınırlanmaksızın ifade edilmesine aracılık etmek, 
  • Anlamları paylaşmak yoluyla anlaşmalarını sağlamak,  
  • Söz ve davranışların asıl arka planını ortaya çıkarmak,
  • Sorunlu davranışları belirlemek ve değişim için taktikler önermek. 

Seansların sıklığı ve miktarı aileden aileye ve ailenin özel koşullarına göre değişmektedir. Terapi sadece birkaç seans tan oluşabileceği gibi birkaç ay da sürebilir. 

 

 

Aile terapisi hangi faydaları sağlar?  

Madde kullanımı, depresyon ve obezite gibi sorunlar yanında zihinsel ve duygusal yardım gerektiren süreçlerde aile terapisi işlevsel yararlar sunar. Aile üyeleriyle ilişkilerde ve çatışmaların çözümünde aile terapisinin akla ilk sırada gelmesi gerekir. Duygusal sağlığın iyileşmesinde ve gelişmesinde aile terapileri katkı sağlayıcıdır. Çocuk ebeveyn ilişki ve iletişimi yanında ebeveynlerin davranışsal farklılıklarının ortadan kaldırılmasında faydalı sonuçlara erişilebilir.

Aile terapisi her aile ve birey için uygulanabilir mi?  

Aile terapisi öncelikle gönüllü katılım koşuluna bağlıdır. Aile üyelerinden birinin bile terapiye katılma konusunda isteksiz bir tutuma sahip olması çatışma sonucunu doğurabilir. Şiddet koşullarının ortaya çıkması olası durumlarda da aile terapisi riskli sonuçlara neden olabilir.  

Hizmet Politikamız Kvkk Metni Açık Rıza Metni Bize Ulaşın
©2008 - 2025, Ays Analiz Danışmanlık
Ays Analiz Danışmanlık : YDA Center, Dumlupınar Bulvarı, 1443. Cd. No: 9 Kat: 12 Ofis: 527 Çankaya/Ankara
Telefon : +90 312 430 28 28
Whapsapp : 05324483228
E-Posta : info@aysanalizdanismanlik.com

Numaranızı Yazın Sizi Arayalım

GÖNDER
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.